De Peter Benoitfietsroute brengt je langs enkele mooie plekken uit de eerste levensjaren van Peter Benoit. Fiets langs de Leie richting Ooigem, Hulste en Bavikhove om te eindigen in het centrum van Harelbeke, de geboorteplek van componist Peter Benoit (1834-1901).
De fietsroute start aan het standbeeld van Peter Benoit in het stadspark (Stationsstraat Harelbeke). De route is 27 km lang.
Wie is Peter Benoit?
Peter Benoit werd geboren op 17 augustus 1834 in Harelbeke. Als kind blijkt Peter Benoit over bijzonder muzikaal talent te beschikken. Wanneer hij zeventien jaar is, krijgt hij toegang tot het Koninklijk Conservatorium in Brussel, waar hij na drie jaar afstudeert. In Brussel componeert hij onder meer een symfonie, religieuze muziek en liederen op Franse en Nederlandse teksten. In 1857 wint hij de prestigieuze Prijs van Rome. Dat stelt hem in staat om te toeren door Europa. Hij reist langs enkele Duitse steden zoals Bonn, Berlijn en Munchen en maakt een tussenstop in Praag. Vanaf 1859 vestigt hij zich in Parijs. De pianocyclus “Contes et Ballades” wordt er uitgegeven, gespeeld en gunstig gerecenseerd. Benoit inspireert zich voor deze stukken op de volksverhalen en legenden uit zijn geboortestreek, hem aangeleerd door zijn grootvader Bernard Monie. Na het aflopen van zijn studiebeurs komt hij in Parijs aan de kost als dirigent bij Les Bouffes Parisiens, het operettegezelschap van Jacques Offenbach.
In 1863 komt Benoit definitief terug naar België. Op dat moment is hij al bekend bij het grote publiek. Hij huwt in Schaarbeek met Flore Wantzel. Begin 1860 vestigt hij zich in Antwerpen en gebruikt hij het Nederlands in zijn composities, wat in het Franstalige België van die tijd ongezien was. Hij werkt daarvoor samen met Emmanuel Hiel. In 1867 wordt Peter Benoit directeur van de Stedelijke Muziekschool van Antwerpen. Benoit zal als muziekpedagoog het muziekonderwijs veranderen.
Hij legt sterk de nadruk op muziek voor het volk en zingen in het Nederlands. Zijn werk in Antwerpen ligt aan de basis van het huidige Koninklijk conservatorium van Antwerpen en de Vlaamse Opera. Peter Benoit overlijdt op 8 maart 1901 in Antwerpen.
Peter Benoit Huis
In het Peter Benoit Huis in de Marktstraat 55 kom je meer te weten over het leven en werk van Peter Benoit. Het geboortehuis, waar Peter Benoit zijn eerste maanden doorbracht, is vandaag een beschermd monument en kan je bezoeken. Het brengt je terug naar een kleine gezinswoning uit de eerste helft van de 19de eeuw.
Het Peter Benoit Huis is enkel open tijdens tentoonstellingen of op afspraak.