Een groene toekomst voor Hulste Sportief

Een echte eyecatcher wordt het, het nieuwe multifunctionele gebouw in Hulste waar onder andere de voetbalkantine zal huizen. Het gebouw is volledig uit hout vervaardigd en vrijwel volledig circulair. Architect Piet Kerckhof en Jef Ottevaere, sportief verantwoordelijke bij Hulste Sportief, vertellen er ons met trots over.

Hulste Sportief

Jef: “Onze oude voetbalkantine voldeed niet meer aan de hedendaagse eisen. De verwarming werkte niet meer naar behoren en de faciliteiten waren echt verouderd. Bovendien moest je je buik intrekken om te kunnen passeren tussen de toog en de muur, als er veel volk in de kantine zat. Het was hoog tijd voor een nieuwe modernere voetbalkantine. Samen met de kantine werd ook het oude wijkhuisje in de buurt weggehaald, dat de petanqueclub gebruikte als clublokaal.” 

Piet: “Alle functies die we tekortkwamen in de buurt worden nu samengevoegd in één multifunctioneel en duurzaam gebouw, met ook een extra ruimte voor de petanqueclub, een ruimte voor de stadsarbeiders en een gemeenschappelijk sanitair blok waar padellers ook gebruik van kunnen maken. De duurzaamheid was een absolute must voor de stad, maar ook voor mij persoonlijk. Zelf werk ik al vijftien jaar in CLT-bouw, een houttechniek die nog niet zo gekend is in België. CLT is licht, hernieuwbaar en heeft een lage milieu-impact door een lage CO2-emissie bij de productie. Doordat het nog relatief onontgonnen gebied is, was het niet zo evident om een aannemer te vinden voor dit project. Harelbeke is een echte voorloper met dit project in Hulste.” 

Jef: “De stad contacteerde de voetbalclub om de nadelen van het oude gebouw en onze behoeften te kennen en ging aan de slag samen met de architect om tot een uitgewerkt detailbeeld te komen. We kregen het voorontwerp op voorhand te zien en konden daarop nog enkele opmerkingen geven. Maar het wordt een prachtig gebouw, middenin een groen kader. De kantine is ruimer, we krijgen een koelcel, ventilatie en vloerverwarming. Daarbij krijgen we ook een gemeenschappelijk blok met sanitaire voorzieningen, beheerd door de stad via een intelligent sleutelbeheer. Iedereen die gebruik maakt van het terrein, kan de toiletten gebruiken.”

Piet: “Met dit nieuwe gebouw stelt Harelbeke echt een voorbeeld aan andere gemeenten en steden. Het volledige houtproject mag dan misschien iets duurder zijn in aankoop, het is veel duurzamer dan wanneer we het via traditionele betonbouw zouden vervaardigen. Niet alleen gaat het lang mee, het heeft ook een kleinere impact op de omgeving. Bij de productie stoten we een ton minder CO2 per kubieke meter uit dan wanneer we met beton zouden werken. We produceren minder CO2 en stockeren een ton CO2 per kubieke meter hout.”

Jef: “Piet zei het daarnet, dit gebouw haalt door eigen energieproductie nog eens 785 kg CO2 per jaar uit de atmosfeer. Als je rekent dat dit gebouw er tachtig – of hopelijk nog langer – staat, dan kan dat al tellen. Bovendien kan het hout achteraf gerecycleerd en opnieuw gebruikt worden om er andere materialen mee te maken. En zo is er een dubbele circulariteit.” 

Piet: “Als je weet dat de mensheid 20 miljard ton uitstoot per jaar, dan zijn we er nog lang niet. Dat zijn maar een miljoen architecten die ik moet overtuigen over deze visie (lacht). Sowieso is het in iedere sector belangrijk om je duurzaamheid te overwegen en te heroverwegen. Ik weet niet wat er binnen tachtig jaar zal gebeuren, maar circulariteit begint voor mij nu. Bijvoorbeeld ook door iedere boom die we omkappen om een houtconstructie te maken te vervangen door drie andere bomen en zo te voorzien in de vernieuwing van de grondstoffen.”

Jef: “De voetafdruk van dit gebouw is in ieder geval miniem. We kunnen niet klagen, al zeker niet over de termijn waarin dit gebouw er stond. Er was ons beloofd dat het nieuwe gebouw zeker voor de kerstvakantie af zou zijn, maar we vermoeden dat we op 1 november al onze intrek zullen kunnen nemen. We kijken er in ieder geval reikhalzend naar uit. Al moeten we nog eens goed nadenken hoe we het gaan vieren (knipoogt).” 

Piet: “We startten de afbraak begin juni 2024 en goten de betonplaat in de tweede helft van juni. Die plaat is een uniek concept. De betonplaat ligt op een isolatielaag met de  vloerverwarming er al in. Het beton is gepolierd en wordt daarmee de afgewerkte vloer. De betonplaat moest een maand uitdrogen, daarna volgde meteen de montage rond 20 juli. Een week erna was het gebouw water- en winddicht. 

Het is een ingenieus systeem van bouwen. Op voorhand wordt er een plan gemaakt, waarbij alle platen een uniek nummer krijgen. Die platen worden dan op maat gemaakt en met het uniek nummer geleverd op de werf. Een beetje te vergelijken met een heel complex Ikea-pakket.” 

Jef: “Er was telkens een kleine groep aan het werk, zelfs tijdens de zomerstop gingen ze gewoon door. Bedankt aan iedereen die eraan meewerkte en bedankt aan stad Harelbeke voor het mooie gebouw. Het is ook fijn dat Piet als ex-Hulstenaar dit project kan trekken. 

Piet: “Het is niet het eerste project in Hulste, maar is het wel het eerste met zo’n uitstraling. Mooi project, chapeau aan de stad. Daar kunnen andere steden en gemeenten nog van leren.”