De Provincie West-Vlaanderen maakt, samen met Kortrijk, Harelbeke en Waregem, een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) op voor de aanleg van de fietssnelweg F7 langs het spoor tussen Kortrijk, Harelbeke en Waregem. Het PRUP werd op 20 juni 2024 voorlopig vastgesteld door de provincieraad.
Nu volgt een openbaar onderzoek, dat loopt van maandag 9 september tot en met vrijdag 8 november 2024 waarbij iedereen opmerkingen of bezwaar kan indienen op de voorgestelde plannen.
De documenten van het PRUP zijn tijdens het openbaar onderzoek digitaal in te kijken op www.west-vlaanderen.be/F7KortrijkHarelbekeWaregem en analoog in het provinciehuis Boeverbos en in het stadhuis van Harelbeke.
Iedereen kan ten laatste tot vrijdag 8 november opmerkingen of bezwaar indienen:
- Via het digitaal inspraakformulier op www.west-vlaanderen.be/F7KortrijkHarelbekeWaregem,
- Via e-mail aan procoro@west-vlaanderen.be,
- Per brief of tegen afgiftebewijs gericht aan de voorzitter van de PROCORO West-Vlaanderen, provinciehuis Boeverbos, lokaal 3.01, Koning Leopold III-laan 41 – 8200 Sint-Andries
- Bij dienst stedenbouw van de stad Harelbeke.
Er worden verschillende infomomenten georganiseerd waarbij vertegenwoordigers van de Provincie en de stad vragen beantwoorden.
Kom doorlopend langs bij het infomoment in jouw buurt.
- Maandag 16 september, tussen 16 en 20 uur, in CC Het Spoor in Harelbeke
- Dinsdag 24 september, tussen 16 en 20 uur, in Poortgebouw V-Tex in Kortrijk
- Dinsdag 15 oktober, tussen 16 en 20 uur, in de ceremoniële inkom van het stadhuis van Waregem
Het ontwerp van het Beleidsplan Ruimte West-Vlaanderen werd door de provincieraad voorlopig vastgesteld op 20/06/2024.
Hierover volgt een openbaar onderzoek van 90 dagen, waarbij iedere burger reacties kan geven op de inhoud van het ontwerp Beleidsplan Ruimte West-Vlaanderen én over de inhoud van het ontwerp plan-Milieueffectenrapport. Tijdens het openbaar onderzoek worden er minstens twee informatie- en inspraakvergaderingen georganiseerd.
Gelet op de lokale en provinciale verkiezingen in oktober 2024 zal het openbaar onderzoek pas starten in het voorjaar van 2025, wanneer de verschillende nieuwe gemeenteraden geïnstalleerd zijn. In december 2024 zal een nieuwe bekendmaking gebeuren met meer informatie over het openbaar onderzoek.
Tijdens het openbaar onderzoek zal iedereen de documenten kunnen nakijken op het provinciehuis Boeverbos en bij de 64 gemeentehuizen in de provincie West-Vlaanderen.
De documenten en de procesinformatie zijn nu reeds digitaal raadpleegbaar op: www.west-vlaanderen.be/beleidsplanruimte
Vlaams GLB Strategisch Plan 2023 – 2027
Verklaring over de milieueffectenrapportage
Om het oppervlakte- en grondwater te beschermen tegen nutriëntenverliezen, bereidt de Vlaamse overheid het zevende mestactieplan (MAP 7) voor. Dit plan wordt opgesteld in overeenstemming met de Nitraatrichtlijn en heeft tot doel de nutriëntenverliezen uit de land- en tuinbouwsector te verminderen. Op deze manier wil Vlaanderen de waterkwaliteit verbeteren en deze in lijn brengen met de Europese doelstellingen, vastgelegd in de Nitraatrichtlijn, de Kaderrichtlijn Water en de Drinkwaterrichtlijn. Dit alles gebeurt binnen de gestelde termijnen en bepalingen van deze richtlijnen, en voor zover landbouw daar verantwoordelijk voor is.
Om de mogelijke effecten van MAP 7 op mens en milieu in kaart te kunnen brengen, wordt een plan-milieueffectrapport (plan-MER) opgemaakt. Een eerste stap daarin is de publicatie van een kennisgevingsnota. In die nota vindt u onder meer een beschrijving van het plan en een voorstel van de methode waarop de milieueffecten van dat plan in het uiteindelijke plan-MER beschreven en bestudeerd zullen worden. De kennisgevingsnota die al eerder ter inzage gelegd werd, is aangepast op basis van het landbouwakkoord dat in februari 2024 werd gesloten tussen de Vlaamse regering en een aantal landbouworganisaties.
Hoe verloopt de inspraakprocedure?
U kunt van 5/07/2024 tot en met 2/09/2024 de kennisgevingsnota inkijken en opmerkingen geven. U kunt aangeven welke aanvullende milieueffecten volgens u onderzocht moeten worden en op welke manier dat het best kan gebeuren. Bovendien kunt u voorstellen formuleren voor alternatieven. De inspraakelementen, ingediend tijdens de vorige inspraakperiode (vanaf 14 juni 2023) vervallen wel door herstart van de procedure, en dienen zo u dat wenst daarom opnieuw of aangepast ingediend te worden..
Hoe kunt u de nota inkijken?
De nota kunt u downloaden van de website https://www.omgeving.vlaanderen.be/omgevingsvergunning/milieueffectrapportage of inkijken op uw gemeentehuis of stadhuis en bij het Team Omgevingseffecten in Brussel.
Hoe kunt u uw opmerkingen bezorgen?
Tot en met 02/09/24 kunt u uw opmerkingen bezorgen:
-
via mail naar mer@vlaanderen.bevia het digitaal inspraakformulier (www.omgeving.vlaanderen.be/digitaal-inspreken-op-een-kennisgevingsnota)
-
door ze ter plekke af te geven aan het Team Omgevingseffecten in Brussel
-
door ze met de post te versturen naar:
- Departement Omgeving
Team Omgevingseffecten/Milieueffectrapportage
Plan-MER MAP 7 (PL0316)
Koning Albert II-laan 20 bus 8
1000 Brussel
- Departement Omgeving
Voor meer informatie over milieueffectrapportage surft u naar omgeving.vlaanderen.be/milieueffectrapportage of belt u naar het gratis nummer 1700.
Het college van burgemeester en schepenen van de stad Harelbeke brengt ter kennis dat de gemeenteraad in zitting van 21 oktober 2024 het rooilijn-& wijzigingsplan ter opheffing van een stukje voetweg gekend als nr.31 in de atlas der buurtwegen, voorlopig vast stelde. Overeenkomstig artikel 21 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, wordt hierover een openbaar onderzoek ingericht vanaf 30 oktober tot en met 30 november 2024.
Het voorstel tot opheffen van een stukje voetweg situeert zicht op het perceel-Roggestraat 14 en de op te heffen strook heeft een oppervlakte van 112,04m² volgens het rooilijn-en opheffingsplan van landmeter Carpentier dd. 03.07.204
Het dossier met voorlopig opheffingsbesluit van 21.10.2024 en het bijhorend opheffingsplan-Carpentier dd. 03.07.2024 liggen ter inzage op het stadhuis, Marktstraat 29 te Harelbeke (na afspraak tijdens de openingsuren via de cel-Patrimonium- 056/733 378).
Opmerkingen en/of bezwaren zijn te versturen tot en met 30 november naar het schepencollege (Marktstraat 29 te Harelbeke) of te mailen naar patrimonium@harelbeke.be.