Een overzicht van de ereburgers van Harelbeke, sinds het nieuwe reglement in 2016.
Eli Yserbyt
In de gemeenteraad van 19 december 2016 kende de gemeenteraad het ereburgerschap toe aan Eli Iserbyt, op basis van volgende motivatie:
Iserbyt verwierf grote internationale faam en aanzien door zich tot wereldkampioen veldrijden 2016 bij de beloften te kronen én gaf daarbij ook de stad Harelbeke internationale en nationale uitstraling.
Peter en Dieter Vyncke
In de gemeenteraad van 19 december 2016 kende de gemeenteraad het ereburgerschap toe aan Peter en Dieter Vyncke, op basis van volgende motivatie:
De broers Peter en Dieter Vyncke verwierven als zaakvoerders van de firma Vyncke nv grote internationale faam en aanzien én gaven daardoor ook de stad Harelbeke (inter) nationale uitstraling.
Het bedrijf Vyncke werd gesticht in 1912 door grootvader Louis en is gespecialiseerd in ketelbouw (industriële energie-installaties voor de omzetting van biomassa-afvalstromen). De firma groeide uit tot een wereldwijde internationale speler en is een modelvoorbeeld voor duurzaam ondernemen. 335 werknemers.
- In 2014 werd het bedrijf benoemd door weekblad Trends tot 'Gazelle van het Jaar'.
- In 2014 werd de firma genomineerd voor 'Onderneming van het Jaar'.
- In 2015 werd Peter Vyncke genomineerd als 'Manager van het Jaar'.
- In 2016 werd het bedrijf verkozen tot 'Onderneming van het Jaar'. De steile, internationale groei en het maatschappelijk verantwoord kapitalisme vielen bij de jury in de smaak.
Wim Opbrouck
In de gemeenteraad van 18 januari 2021 kende de gemeenteraad het ereburgerschap toe aan Wim Opbrouck, op basis van volgende motivatie:
Wim Opbrouck is een Vlaamse acteur, zanger en presentator van televisieprogramma’s.
Twee jaar gelden richtte hij zijn eigen productiehuis ‘Free Kings’ op. Op 26 november 2020 werd hij door de West-Vlamingen en vakjury verkozen tot ‘West-Vlaamse Ambassadeur’.
“Wim Opbrouck vatten in één hokje is onmogelijk. Acteur en presentator, zanger en podiumbeest. Artiest zonder weerga, beir met het hart op de tong. Zingend in de lockdown, omdat muziek nu eenmaal de pijn verlicht. Lachend boven taarten, omdat zoetigheid het bittere verjaagt. Vechtend voor zijn vak, omdat cultuur broodnodig is. Spelend tot de laatste dag, omdat dat nu eenmaal is wat Wim Opbrouck tot Wim Opbrouck maakt. Trots en fier, zoals wij op hem.” (Focus/WTV)
Yves Lampaert
In de gemeenteraad van 29 november 2022 kende de gemeenteraad het ereburgerschap toe aan Yves Lampaert, op basis van volgende motivatie:
Yves Lampaert is een Belgisch wielrenner voor het team Quick Step-Alpha Vinyl. Op 24 juni 2018 werd hij Belgisch Kampioen in Binche. Op 6 november 2018 kreeg hij door de krant Het Nieuwsblad de Flandrien-Trofee.
In 2022 koerste hij zich tijdens de eerste rit van de ronde van Frankrijk naar de Gele leiderstrui. Op die manier verwierf Yves grote faam en aanzien met een internationale uitstraling.
In 2022 kwam in het programma ‘Iedereen Beroemd’ op één in de rubriek ‘De weg naar Roubaix’ Harelbeke meermaals in beeld.
Shari Bossuyt
In de gemeenteraad van 29 november 2022 kende de gemeenteraad het ereburgerschap toe aan Shari Bossuyt, op basis van volgende motivatie:
Shari Bossuyt is wielrenster en baanwielrenster voor het team Canyon-SRAM. Ze werd geboren op 5 september 2000 in Kortrijk en woont in Stasegem. Ze behaalde dit jaar niet enkel een aantal Europese titels op de baan (afvalrace en omnium) maar ze werd samen met renster Lotte Kopecky ook wereldkampioene op de baan in de Ploegenkoers.
Het behalen van de wereldtitel is één van de grootste onderscheidingen in het wielrennen. Op die manier verwierf Shari grote faam en aanzien met een internationale uitstraling.
Tessa Wullaert
In de gemeenteraad van 19 februari 2024 kende de gemeenteraad het ereburgerschap toe aan Tessa Wullaert, op basis van volgende motivatie:
Tessa Wullaert (Tielt, 19 maart 1993) is een Belgische voetbalspeelster. Van 2020 tot 2022 speelde ze bij RSC Anderlecht. In de zomer van 2022 maakt ze de overstap naar Fortuna Sittard. Ze is kapitein van het nationaal vrouwenelftal en ook topschutter aller tijden.
Ze won al vier keer de Gouden Schoen, een trofee voor de beste Belgische voetbalster van het afgelopen jaar. Na winst in 2016, 2018 en 2019 mocht ze de vierde trofee dit jaar mee naar huis nemen.
Onder meer met haar boek ‘Vrouwenvoetbal’ wil ze een inspiratiebron zijn en jonge meisjes aanmoedigen om te voetballen.
Ondertussen woont Tessa al een aantal jaar in Stasegem.