Hallo Harelbeke
start op augustus 2021 - heden
Concreet aan de slag in de deelgemeenten
Deze keer gingen we concreet aan de slag in de deelgemeenten, waar we per deelgemeente een specifieke plek onder handen nemen. Door middel van kleine en middelgrote ingrepen willen we er leuke plekken van maken die iets kunnen betekenen voor de buurtbewoners, toeristen en/of lokale handel.
Inschrijven
Heb je interesse om mee te denken over één of meerdere van deze locaties? Schrijf je dan in via hallo@harelbeke.be.
De fietssnelweg langs het kanaal Bossuit-Kortrijk wordt vaak gebruikt als gemakkelijke en veilige fietsroute door wielrenners en recreatieve fietsers. Het Kanaalbos is een kleine, maar gezellige plek om een welkome stop te voorzien. We schakelen inwoners van Stasegem inschakelen om deze plek concreet vorm te geven.
Eerste realisaties:
- een gloednieuwe boomzitbank
- een zesvaks bijenhotel
- de elektriciteitscabine en lantaarnpaal die weg versperden op het pad tussen de Kuiperstraat en de Bosdreef zijn verplaatst
In Hulste is de pastorietuin een mogelijke publiekstrekker. Het is een groenzone met genoeg ruimte om interactief en creatief aan de slag te gaan. Het plan is om de opportuniteiten van deze tuin uit te spelen en te bekijken welke evenementen, groot of klein, er kunnen plaatsvinden in deze tuin. Er zijn verschillende invullingen mogelijk, daarvoor geven we de inwoners van Hulste de mogelijkheid om zelf ideeën te opperen.
eerste realisaties:
- installatie in de pastorietuin eind december 2021, buurtbewoners konden vier dagen lang de pastorietuin (en op één dag de pastoriewoning) bezoeken.
- in het voorjaar van 2022 worden grondige onderhoudswerken gepland in de pastorietuin
- binnenkort komt er een picknicktafel
Het is geen geheim, het marktplein in Bavikhove wordt door de buurtbewoners gezien als een kale vlakte met weinig animo. Dat weten we niet alleen uit de studie van Urban Impact, maar ook in de Ronde van Harelbeke, Hallo Harelbeke en de Vlaams Bouwmeester-scan kwam dit aan bod. We willen van dit plein een belevingsplein maken voor jong en oud. Het plein kan een (toeristisch) aantrekkingspunt worden voor buurtbewoners, maar ook toevallige passanten en ondernemers.
eerste realisaties
- aanpassing groenvakken op de parking
Aan de slag met zes werkgroepen
- Update februari 2021 -
Er zijn na het participatiemoment in maart drie werkgroepjes opgericht die verder nadenken over de uitwerking van een bepaald idee.
(denken over afbakenen schoolzones, wandelrijen, zone 30, schoolzones…)
Deze werkgroep heeft al een aantal bijeenkomsten achter de rug. Die bijeenkomsten hadden als bedoeling om af te spreken wat gedeelde probleempunten in de scholen zijn én wat we als eventuele oplossingen kunnen naar voren schuiven. Intussen zijn we ook gestart met individuele gesprekken met alle Harelbeekse scholen om zo heel concreet aan de slag te gaan.
(vergroening, ontharding, boomvakken…)
In de zomer van 2020 deden we een eerste oproep naar alle Harelbekenaren om zich in te schrijven voor vergroening in Harelbeke en een geveltuintje aan te leggen. De oproep werd gretig beantwoord en de eigenaars van de goedgekeurde geveltuinen werden verwittigd. De technische dienst startte met de uitbraakwerken van de geveltuinen (uitbreken tegels en opruimen puin) en het aanplanten van de geveltuintjes. In het voorjaar van 2021 bevestigden onze vrijwilligers van de werkgroep 'Junglebeke' de klimhulpen voor de planten en lanceerden we vanuit de stad een nieuwe oproep.
TIP: We doen tweejaarlijks een nieuwe oproep om geveltuintjes aan te leggen: www.harelbeke.be/geveltuinen.
(bewoners verzamelen vragen)
De groepsaankoop van bakfietsen werd geleid door Harelbekenaar Stijn Vandamme. Hij verzamelde, met de hulp van de stad, een aantal geïnteresseerden die zich willen inschrijven voor de aankoop van een bakfiets. Hij zocht en vond een fietsenhandelaar die zich hiervoor wilde inzetten, en we organiseerden een testmoment voor alle geïnteresseerden. De aankoop is intussen afgehandeld.
Interesse om zelf ook aan te sluiten bij één of meerdere werkgroepen? Stuur ons een mailtje via hallo@harelbeke.be.
174 ideeën uit Hallo Harelbeke!
- Update maart 2020 -
Dit zijn de zeven thema's waarmee we op woensdag 11 maart 2020 aan de slag gingen
- Geveltuintjes
- Meer groen in het centrum (voornamelijk het stationsplein en het centrum)
- Het vergroenen van het Eiland
- Een groene long in hartje Stasegem
- Veiligere en groenere kruispunten in Harelbeke
- Een alternatief voor plantenbakken
- De heraanleg van het Kollegeplein
- Een groepsaankoop van regenputten
- Het houden van een spilvarken of spilkippen
- Openbare fietspompen
- Een autoloze dag in de stad
- Het beperken van auto- en vrachtverkeer tijdens de spits
- Een groepsaankoop bakfietsen
- Een fietstocht met de collegeleden om alle probleempunten op te lijsten in Harelbeke
- Wandelrijen naar school
- Afbakenen van schoolzones
- Openbare barbecues
- Wijkfeesten
- Speelpleintjes of -tuinen op de markt
- Picknicktafels en rustzones in de stad
- De mogelijkheid om je postbode, vuilnisman of wijkagent te leren kennen
- Kunst in de straat
-
Een lichtshow op (openbare) gebouwen
-
De gemeenteraadszitting op verplaatsing
-
Het uitdelen van fluohesjes van 'Oarelbeke Weireldstad'
-
Standaard aanbieden van vegetarische voeding naast optie vlees
-
Gebruik herbruikbare bekers
Herken je jouw idee? Super, dat betekent dat niet alleen jij dit een goed idee vindt, maar ook je mede-inwoners er iets in zien. Zie je jouw idee niet direct staan onder één van de thema’s? Geen nood, heel wat mobiliteitsvoorstellen staan op de lijst voor de opmaak van het mobiliteitsplan, voorstellen rond vrije tijd zijn meegenomen in het op te maken vrijetijdsbeleid VT2035. Met andere ideeën kunnen we momenteel nog niet aan de slag, maar die houden we bij om in de toekomst te gebruiken als de omstandigheden dat toelaten.
Pagina Citizenlab: https://hallo.harelbeke.be
Wat is Hallo Harelbeke?
Hallo Harelbeke! is een participatief concept, om op een laagdrempelige en open manier ideeën uit te werken in de stad samen met geïnteresseerde burgers, leden van de adviesraden en gemeenteraadsleden. We zien het participatieplatform als een ‘poule’ burgers die afhankelijk van het thema hun inbreng kunnen geven.
We willen vooral SAMEN ideeën in de stad concreet vormgeven.
We willen als stad aan de slag gaan met ideeën van onze burgers. Niet iedereen wil zich binden aan langdurige engagementen (zoals een lidmaatschap van een adviesraad), maar wil zich wel inzetten voor gedragen projecten en acties in de buurt/stad. En net naar die mensen zijn we op zoek! Wil je samen nadenken over ideeën als burgerbudget, groene wijken, geveltuintjes, beleving op de markt...? Of heb je zelf ideeën waar je samen met anderen mee aan de slag wil? Hallo Harelbeke! richt zich tot iedereen die op een positieve manier deze ideeën verder wil uitwerken.
Wat is het verschil met de Ronde van Harelbeke?
De Ronde van Harelbeke is een 3-jaarlijkse doortocht door de stad waarbij inwoners bevraagd worden rond specifieke thema's. Tijdens de Ronde discussieerden we op 6 verschillende plaatsen over 6 verschillende thema's (slim omgaan met ruimte, sociale stad, luisterende stad, natuur, milieu en klimaat, mobiliteit en maatschappelijk ondernemen). De Ronde van Harelbeke is een afgesloten geheel, alle input werd meegenomen in de opmaak van het strategisch meerjarenplan.
Met het nieuwe platform Hallo Harelbeke! proberen we een basis te bieden voor allerlei thema's: Noord-Zuid, klimaat, sport, jeugd, cultuur, sociale thema's... Je kan met dit platform bijvoorbeeld deelnemen aan een workshop over een jeugdgerelateerd thema, maar ook een praatgroep over klimaat mee volgen of het Wereldfeest mee helpen organiseren. Loop je zelf al een tijdje met een idee of initiatief voor jouw buurt? Hallo Harelbeke! biedt jou een platform om het met je buren of andere geïnteresseerden te bespreken en effectief te plannen. Het engagement kies je volledig zelf. Wil je jou beperken tot één bepaald thema? Dat kan. Heb je een brede interesse en wil je meedenken over verschillende thema's? Dat is zeker ook mogelijk.