SDG 11: Harelbeke investeert in de duurzame ruimtelijke ontwikkeling van de stad

 

Grondgebiedszaken

Coördinatiebureau en stadsontwikkeling

Zie prioritair beleid: doelstelling 11.

Stedenbouw, ruimtelijke ordening en wonen

Stedenbouw

Het aantal dossiers met stedenbouwkundige handelingen is toegenomen en komt stilaan in de buurt van het aantal dossiers enkele jaren geleden. Er zijn iets meer dan 300 dossiers behandeld. 

Het aantal verkavelingsdossiers zakt en de procedures duren ook langer of worden zelfs hernomen. 

Het aantal gerealiseerde appartementen is verdubbeld (111) t.a.v. vorig jaar (55). Dit zijn de projecten in de Zuidstraat (ex-Lano) en de Vissersstraat. De trend van een daling in realisatie wordt dus niet bevestigd. Dit jaar zijn er wel beduidend minder eengezinswoningen gerealiseerd (55 tav 96), maar dit cijfer schommelt sterk doorheen de jaren.   

In de projecten in aanbouw wordt de trend van minder appartementen wel bevestigd. Op 5 jaar tijd is het aantal geslonken tot een derde, maar het cijfer van 151 is daarom nog niet zeer laag. Een aantal grote projecten zijn Overleiestraat, Vissersstraat en Westoever. Het aantal eengezinswoningen in aanbouw blijft hoog en gaat vooral over het finaliseren van de grotere wijken zoals Beeklaan, Bistierland, Mispelhof,… . 

Zoals gebruikelijk zijn ook verscheidene projecten vergund, maar nog niet in aanbouw. Voor de appartementen zakt de piek van vorig jaar weer naar een gebruikelijk cijfer (170).  Dit cijfer wordt enorm in de hoogte gestuwd door het project van 89 appartementen in de Stedestraat en de assistentiewoningen in de Schipstraat.

Het aantal vergunde, maar nog niet aangevangen eengezinswoningen zakt verder. Mogelijks heeft dit ook te maken met het feit dat bepaalde verkavelingen meerdere procedures moeten doorlopen en dus langer in vergunnings/beroepsfase blijven hangen.

Wonen

De daling van het aantal woningen op de leegstandsinventaris is na drie jaar gekenterd. Met 223 woningen ligt dit cijfer op zijn hoogste niveau sedert 5 jaar. Dit heeft op dit moment nog geen invloed op het aantal heffingsplichtige panden (volgt pas een jaar later).  

Voor de verwaarlozing staan er 19 woningen op de inventaris, waarvan 17 heffingsplichtig. Vermits dit een tweejarige controlecyclus omvat zullen de cijfers telkens stijgen en dalen. Het feit dat het aantal panden op de inventaris en heffingplicht ongeveer even hoog zijn, betekent dat de verwaarlozing, na aanschrijving, wel vlot opgelost wordt. We waren immers initieel gestart in 2020 met 64 woningen. 

Het aantal uitbetalingen voor de Doe-het-duurzaam-premie kent voor het eerst een lichte daling. Mogelijks is de aanpassing van het reglement, met vertraging, een mogelijks element. De piek naar aanleiding van de wijziging van het Vlaamse premielandschap, lijkt ook voorbij.  Desalniettemin zijn de verwachtingen naar invoering van gerelateerde premiedossiers door gemeentelijke loketwerkers bij Energieleningen zeer groot en wordt hier zeer veel tijd aan besteed. 

De verplichting van het conformiteitsattest voor huurwoningen werd vorig jaar ingevoerd, in fases. Dit geldt nu voor de oudste woningen.  De vastgestelde stijging in attesten zet zich gestaag door.  

Ruimtelijke ordening

De opmaak van het beleidsplan ruimte wordt verder gezet. De conceptnota werd begin 2023 voorgelegd aan het publiek en op de algemene visie werden weinig opmerkingen ontvangen. De visie wordt verder verdiept door de onderzoeksvragen op te nemen in workshops en onderzoeksrapporten. Een volgende fase zijn de opmaak van de beleidskaders. 

Inzake schrappen van verharding werden op vlak van ruimtelijke ordening twee dossiers ingezet:  

Het verwerven van het Moleneiland: de resultaten van het bodemonderzoek door De Vlaamse Waterweg worden ingewacht en de stad koos een perimeter rond de Bloemmolens die uitgesloten wordt van verwerving ifv aanhorigheden bij het gebouw.   

Transformatieproject Vlaanderen breekt uit voor het schrappen/compenseren van bouwgronden rond de Hazebeek-Havikbeek-Plaatsebeek.  De verdere studie hieromtrent is vooral voor 2024 ingepland.  

Voor de site Bomarbre-Corex is de opmaak van het RUP even on-hold gezet. De Vlaamse Waterweg wenst immers grond te verwerven ifv verbreding en wachtplaatsen voor de Leie. Zolang hier geen zekerheid rond is, kan het masterplan ook niet verder uitgetekend worden.  

Voor de uitbreiding van Empire Carpets en bijhorende planologische compensatie, werd in 2023 verder gewerkt tot aan fase voorontwerp. 

I.f.v. het behouden van inkomsten voor het ruimtelijk beleid, meer bepaald klimaatadaptieve maatregelen, werd de modelverordening van Vlaanderen inzake het opleggen van financiële lasten als gemeentelijke verordening opgemaakt. De stad is verplicht om bij zonevreemde handelingen lasten op te leggen.

 

Wegenis

Onder de facilitaire dienst hebben we de afdeling wegenis. Deze staan in voor diverse opdrachten en herstellingen op het openbaar domein. De ploeg wegenis bestaat uit 8 medewerkers: ploeg metsers 5 (sinds 1 mei terug voltallig wegens aanwerving), smidse 2, klusjesman 1.

In 2023 hebben we 702 meldingen en opdrachten gekregen. de opdrachten zijn divers: putten in wegdek, verzakkingen, plaatselijke herstellingen en vernieuwen voetpaden, aanpassingen en herstellingen verkeerssignalisatie, wegmarkering, plaatsen straatmeubilair, aanleg petanqueplein, geveltuintjes, kabelgoottegels...

Van deze opdrachten waren er 78 voor de ploeg wegen (grote herstellingen voetpaden, trage wegen, wegen...); 164 puntherstellingen wegeniswerker (voetpaden); 247 voor de smidse (verkeersignalisatie, slokkers, straatmeubilair,...); 104 voor de klusjesman (koudasfalt, passieve verlichting, thermoplasten wegmarkering,...)

We hebben in 2023 1.211m2 voetpaden vernieuwd. Er werd ook ingezet op een aantal onthardingen met de ploeg wegenis, in het totaal werd er 310m2 onthard. Met de ploeg werden er ook een aantal aanpassingen en werken in het stadhuis uitgevoerd: kopieruimte, kelder, kleedruimte fietsberging.