Update connectiviteit

Gepubliceerd op vrijdag 16 februari 2024

Glasvezel

Fiber to the home…

Dark fiber…

Pops… 

Wijkcabines…

Dropkabels…

Synergie

En… graafwerken

Hoor je het donderen in Keulen? Of gaat er een belletje rinkelen?

Al deze woorden hebben iets te maken met ‘connectiviteit’. Specifieker internetconnectiviteit als onmisbare nutsvoorziening, zoals elektriciteit en water. Topconnectiviteit die nodig is voor de digitale dienstverlening van steden en gemeenten aan hun burgers. 

 

Connectiviteit op 2 niveaus

 

Gemeentelijke connectiviteit

In de afgelopen maanden hadden we intensieve gesprekken met elk lokaal bestuur. Hierdoor kregen we zicht op de aan-of afwezigheid van een eigen gemeentelijk glasvezelnetwerk en op de noden en behoeften. Momenteel onderzoeken en analyseren we de mogelijkheden voor de aanleg of uitbreiding van gemeentelijke glasvezel tussen de publieke gebouwen. Waar mogelijk helpen we ook faciliteren.

Connectiviteit voor gezinnen

Uit de gesprekken werd ook de al dan niet betrokkenheid van het lokaal bestuur bij de uitrol van fiber-to-the-home-netwerken (glasvezel tot in elke woning) duidelijk. We brengen in kaart en documenteren wat steden en gemeenten kunnen doen om een zo efficiënt mogelijke uitrol van glasvezel naar de woningen mogelijk te maken. We bouwen een nauw contact op met de operatoren actief in de uitrol van glasvezel, om ook hun plannen en aanpak voor de regio Zuid-West-Vlaanderen helder te krijgen. Dit alles gebeurt in nauwe samenwerking tussen alle betrokken partijen, met als doel minimale hinder en maximale uitrol te realiseren.

 

Mapping

 

In deze oefening is het in kaart brengen van de situatie een belangrijke stap. Laag per laag willen we de uitrol van glasvezel per operator in beeld brengen. Zo geven we de lokale besturen maximaal inzage in de uitrol op hun grondgebied en kunnen we identificeren waar er voorlopig nog geen uitrol komt. Tot slot geeft het hen ook de mogelijkheid om in te spelen op eventuele overlap met andere werkzaamheden.

To be continued!