Opleiding digitale coaches

14 mei 202420 november 2024

Waarom?

Digitale coaches in een organisatie zijn van onschatbare waarde. Ze zijn op drie vlakken geëngageerd: 

  1. Ze helpen op een laagdrempelige manier de digitale vaardigheden van hun collega’s groeien waardoor de dienstverlening aan de burger enkel maar kan verbeteren.
  2. Ze zorgen ervoor dat iedereen mee kan in de digitale transformatie van de organisatie. 
  3. Ze nemen nieuwe collega’s mee in de digitale werking van de organisatie.

Wie?

Een digitale coach is een medewerker in de organisatie die gemakkelijk aanspreekbaar is en die zijn of haar collega’s helpt bij kleine digitale vragen. Digitale coaches zijn geduldig en bekwaam in het geven van uitleg. Ze ondersteunen hun collega’s om efficiënter te werken met een computer, met apps of met programma’s. Ze creëren een gevoel van veiligheid voor de collega’s die minder ervaren zijn in digitale vaardigheden en helpen met leervragen en met het geven van handige tips en tricks. Daarnaast detecteren ze ook welke noden er leven op het vlak van digitalisering  op de werkvloer en ze helpen  hun collega’s om beter om te gaan met verandering.

In elke organisatie zijn er mensen die al nu al de rol van digitale coach op zich nemen, vaak onbewust en zonder formele aanstelling. Met SHIFT willen we deze personeelsleden ondersteunen in het opnemen van die rol en ook andere stimuleren om zich te ontpoppen tot digitale coach.

Wie zijn die collega’s dan? Waar blinken ze in uit?

  • Ze zijn een natuurlijk aansprekingspunt in de organisatie.
  • Ze zijn bereid om contacten te leggen met verschillende digitale trekkers binnen en buiten de organisatie.
  • Ze durven naar zichzelf kijken.
  • Ze durven in de diepte gaan in een gesprek met anderen.
  • Ze volgen de opleiding schermgebruikers of niet-schermgebruikers om de nodige digitale skills te verwerven.

 

Digitale coach vs. digitale trekker

De digitale coaches zijn medewerkers die hun collega’s begeleiden in het versterken van hun digitale vaardigheden en hen ondersteunen in het proces van digitale verandering. 

De digitale trekker trekt inhoudelijk een digitaal project . Ze sturen het project en zetten er hun schouders onder. Voor hen is een andere opleiding voorzien in 2025 die veel meer gericht is op projectmatig werken en hoe die aanpakken en uitrollen. 

Visual coaches vs trekkers

Wat?

Wel

De opleiding digitale coach is opgedeeld in 3 sessies, elk gericht op verschillende aspecten van coachen in een digitale omgeving en worden gebracht door docenten van VIVES. We focussen op omgaan met verandering, algemene coachende vaardigheden en didactische methoden (train the trainer).

Sessie 1 - theorie

  • De basis definiëren van wat een digitale coach is en wat de doelstellingen van de opleiding zijn. 
  • Het belang van een laagdrempelig aanspreekpunt tijdens veranderingstrajecten en in de verschillende niveaus van verandering.

Keuze uit:

  • dinsdag 14 mei 2024 
  • woensdag 15 mei 2024

Presentatie dag 1

Sessie 2 - vaardigheden gericht op het individu

  • Het begeleiden van individuen als digitale coach, met aandacht voor het opbouwen van verbinding, actief luisteren en het stellen van doelgerichte vragen.
  • Omgaan met weerstand bij individuen of groepen, met concrete voorbeelden van digitale transformatie.
  • Coachende vaardigheden, zoals het geven van feedback en het uitdagen en inspireren van individuen.

Keuze uit:

  • dinsdag 25 juni 2024
  • woensdag 26 juni 2024
  • dinsdag 27 augustus 2024
  • donderdag 29 augustus 2024

 

Sessie 3 - vaardigheden gericht op een groep en train the trainer

  • Informatie overbrengen aan groepen en didactische tools om effectieve trainingen te verzorgen, bijvoorbeeld bij het opleiden van nieuwe medewerkers over softwaregebruik.
  • Het trainen van andere digitale coaches. Hierbij worden verschillende tools, handvaten en principes aangereikt, met speciale aandacht voor het 'olievlek principe' en het belang van verankering van de coachingsprincipes binnen de organisatie. 

Keuze uit:

  • dinsdag 17 september 2024
  • woensdag 18 september 2024
  • dinsdag 19 november 2024
  • woensdag 20 november 2024

Locatie

Alle lessen gaan door in de lokalen van VIVES – gebouw O van Onderwijs (Etienne Sabbelaan 4 in Kortrijk). We beginnen om 10 uur en ronden af om 16 uur. Over de middag voorzien we een pauze met koude lunch.

Niet nu maar later

Het leren werken met programma’s en software komt in deze opleiding niet aan bod. Dit kan o.a. samen met alle andere collega’s geleerd worden tijdens onze opleidingen voor scherm- en niet-schermgebruikers die doorgaan vanaf september 2024. De digitale coaches die deze opleiding volgen kunnen hun opgedane kennis en vaardigheden dus meteen inzetten tijdens de komende opleidingen voor hun collega’s zodat ze hun maximaal kunnen ondersteunen in hun digitaal leerproces.

Daarnaast werken we aan een aparte opleiding van 2 dagen zodat we ook tegemoet komen aan de vraag naar een opleiding technische vaardigheden voor digitale coaches. Deze zal doorgaan in het voorjaar van 2025. Specifieke data worden later nog meegedeeld.

Hoe?

Inschrijvingen via organisatie

Elke organisatie gaf de namen van de deelnemers door aan SHIFT via een formulier (deadline was 1 april). 

Extra deelnemers inschrijven? Mail naar shift@harelbeke.be

Wij namen in de week van 15 april via mail contact op met de deelnemers voor de praktische kant van de opleiding (welk dagen, lunch…). Zij kunnen hun inschrijvingsformulier invullen tot 1 mei 2024.