De verordening inzake lasten bij omgevingsvergunningen werd definitief goedgekeurd in de gemeenteraad van 19.02.2024.
verordening inzake lasten bij omgevingsvergunningen
Lees hier de niet-technische samenvatting voor: verordening zonevreemde gebouwen, woningen of zonevreemde functiewijzigingen
Lees hier de niet-technische samenvatting voor: verordening wonen, handel-diensten-kantoren-recreatie-..., bedrijvigheid, functiewijziging
Vanaf 9/05/2018 is de verordening “centrale ruimte voor warmteproductie” van kracht. In deze verordening wordt vastgelegd om gebouwen in de toekomst flexibel te maken en duurzame energetische oplossingen toe te laten. Hiervoor is het zinvol om normen voor een centrale ruimte voor warmteproductie en leidingkokers in meergezinswoningen op te leggen. In onderstaand document kan u de verordening volledig lezen.
Vanaf 14 april 2016 is de verordening ‘publiciteit op privaat domein of vastgehecht aan een constructie op privaat domein’ van kracht. In deze verordening wordt vastgelegd waar en hoe publiciteit geplaatst of bevestigd mag worden op of naast een gebouw. In onderstaande documenten kan u meer informatie vinden.
brochure inzake publiciteit voor activiteit ter plaatse
volledige stedenbouwkundige verordening publiciteit
De bestaande Vlaamse wetgeving voorziet reeds dat publiciteit in vele gevallen vergunningsplichtig is:
- verlicht of lichtgevend of
- losstaand of
- reclame voor merken of derden
- publiciteit voor de eigen activiteit groter dan 4m2 aan de gevel of
Als de publiciteit aan één van bovenstaande voorwaarden voldoet is m.a.w. altijd een omgevingsvergunning nodig vooraleer u kan overgaan tot plaatsing.
Vanaf 14 april is het ook verplicht voor het bevestigen van elk niet-lichtgevend uithangbord, met een totale oppervlakte tussen 0,5m² en 4m², aan een vergund (geacht) gebouw een meldingsdossier in te dienen. Dit dossier heeft dezelfde samenstelling als een omgevingsaanvraag, maar is een kortere procedure.
Heeft u plannen om publiciteit te plaatsen, dan raden wij u de dienst stedenbouw te contacteren.
Het college besliste in zitting van 24.10.2023 tot een wijziging van de verordening publiciteitsinrichtingen op privaat domein of vastgehecht aan een constructie op privaat domein in Harelbeke.
Het Team-MER liet weten op 05.08.2024 dat de stedenbouwkundige verordening geen aanleiding geeft tot aanzienlijke negatieve milieugevolgen en dat de opmaak van een plan-MER niet nodig is.
De screeningsnota en de beslissing kunnen hier onder geraadpleegd worden
als ook op de website van het Team Omgevingseffecten (www.omgeving.vlaanderen.be/mer-dossierdatabank) onder het nr. SCRSV23025; en ook op het stadhuis, dienst Stedenbouw (op afspraak via 056 733 375).
Het schepencollege heeft op 24 september 2024 het ontwerp van de stedenbouwkundige verordening inzake publiciteit op privaat domein of vastgehecht aan een constructie op privaat domein goedgekeurd. Nu wordt door het college van burgemeester en schepenen een openbaar onderzoek georganiseerd vanaf 4 november 2024 tot en met 3 december 2024.
U kan hier de ontwerpverordening nalezen.
Het dossier ligt ter inzage van het publiek op het stadhuis, Dienst Stedenbouw (op afspraak via 056/733 375), of is te raadplegen op de website www.harelbeke.be.
Wie omtrent deze verordening bezwaren of opmerkingen heeft moet die aangetekend per post versturen of afgeven tegen ontvangstbewijs aan het College van Burgemeester en Schepenen, p.a. Marktstraat 29 te 8530 Harelbeke, en uiterlijk op 3 december 2024.
Vanaf 3 januari 2017 is de verordening ‘horecaterrassen op openbaar domein' van kracht.
In deze verordening wordt vastgelegd waar en hoe horecaterrassen geplaatst mogen worden. Deze verordening moet samen gelezen worden met de algemene politieverordening, die ook richtlijnen bevat inzake horecaterrassen. In onderstaande document kan u de gecoördineerde verordening vinden.
Hieronder vindt u de handleiding terug om de borg over te maken.