Als vrijwilliger zet je je belangeloos in bij stad of Huis van Welzijn Harelbeke, maar die inzet is niet helemaal vrijblijvend. Zowel jij als vrijwilliger, als stad en Huis van Welzijn, hebben bepaalde verwachtingen.
Bij de aanvang van je vrijwilligerswerk bij stad of Huis van Welzijn onderteken je een afsprakennota onder het motto 'goede afspraken maken goede vrienden'. In de afsprakennota vind je de concrete afspraken met betrekking tot je engagement. Daarnaast vind je er ook algemene info met betrekking tot vrijwilligen in stad of Huis van Welzijn Harelbeke.
Hieronder vind je de algemene informatie met betrekking tot vrijwilligen in de stadsdiensten. In de afsprakennota wordt dit aangevuld met concrete afspraken voor de taken die jij opneemt/zal opnemen.
Organisatie | Stad Harelbeke |
Adres |
Marktstraat 29 |
Telefoon | 056 73 33 11 |
E-mailadres | info@harelbeke.be |
Juridisch statuut | lokaal bestuur |
Ondernemingsnummer | 0207.492.502 |
Sociale doelstelling |
maatschappelijke dienstverlening |
Vrijwilligerscoördinator | Sandra Snick |
Organisatie | Huis van Welzijn Harelbeke |
Adres | Paretteplein 19 8530 Harelbeke |
Telefoon | 056 73 51 90 |
E-mailadres | info@harelbeke.be |
Juridisch statuut | lokaal bestuur |
Ondernemingsnummer | 0212.218.479 |
Sociale doelstelling | maatschappelijke dienstverlening |
Vrijwilligerscoördinator | Sandra Snick |
Leeftijd
Je mag vrijwilligen vanaf het moment dat je vijftien jaar bent en je de eerste 2 studiejaren van het secundair onderwijs achter de rug hebt. Zo niet, dan moet je wachten tot je 16 bent.
Nationaliteit
De Belgische nationaliteit hebben, is geen vereiste. Alle mensen uit de Europese Unie, mensen met een geldige verblijfsvergunning en bepaalde asielzoekers (zie verder) mogen zonder problemen vrijwilligerswerk doen.
Meldingsplicht
Soms moet je eerst een aantal zaken in orde brengen voor je mag vrijwilligen.
Je ontvangt een uitkering van de RVA?
- Volledige uitkeringsgerechtigde werklozen
- Deeltijdse werklozen, die een aanvullende uitkering ontvangen van de RVA
- Tijdelijk werklozen
- Werklozen met bedrijfstoeslag (de vroegere bruggepensioneerden)
Je hebt meldingsplicht en moet op voorhand het formulier C45B invullen. Dit formulier moet door de stad ondertekend worden. De vrijwilligerscoördinator helpt je graag bij het juist invullen van dit formulier.
Je bezorgt het ingevulde formulier aan de vakbond, hulpkas of rechtsreeks aan de RVA. De RVA heeft 12 dagen de tijd om op de melding te reageren.
Je mag meteen nadat de melding is gedaan, starten met je vrijwilligerswerk. Je hoeft niet te wachten op goedkeuring. Als de RVA negatief beslist, dan heeft die beslissing enkel gevolgen voor de toekomst.
Je ontvangt een leefloon van het OCMW?
Je brengt je persoonlijke dossierbeheerder bij het OCMW vooraf op de hoogte. Die moet zijn/haar akkoord geven. Indien je dit niet doet, riskeer je je uitkering te verliezen.
Je krijgt een ziekte- of invaliditeitsvergoeding van het ziektefonds?
Je mag vrijwilligerswerk doen, maar je moet (jaarlijks) goedkeuring vragen. De adviserend geneesheer van je mutualiteit moet eerst akkoord zijn én een schriftelijke toelating geven alvorens je van start
kan gaan met je vrijwilligerswerk.
De adviserend geneesheer zal kijken of het vrijwilligerswerk je gezondheid niet in gevaar brengt. Een gewoon briefje van de huisdokter is niet genoeg!
De christelijke en socialistische mutualiteiten hebben hiervoor een eigen aanvraagformulier. Dit kan je online vinden. Voor de andere mutualiteiten volstaat een brief.
De vrijwilligerscoördinator helpt je graag bij het zoeken en invullen van de juiste formulieren en kan je meer informatie geven over hoe deze aanvraag best verloopt.
Je bent ambtenaar?
Als ambtenaar moet je in theorie toelating vragen aan je overste om te mogen vrijwilligen. In de praktijk gebeurt dit steeds minder, maar je vraagt dit toch best even na bij je personeelsdienst.
Je bent vluchteling of asielzoeker?
Ben je asielzoeker en verblijf je een opvangcentrum? Dan moet je je vrijwilligerswerk melden bij Fedasil. In de praktijk is dat een melding aan de maatschappelijk werker van het opvangcentrum.
Het vrijwilligerswerk kan mogelijk geweigerd worden (cf. weigeringsgronden die de RVA kan hanteren).
Ben je vluchteling of asielzoeker met een wettig verblijf? Dan mag je vrijwilligen indien je bovenstaande voorwaarden in acht neemt.
In ruil voor jouw vrijwilligerswerk bieden wij jou:
- Een aangename organisatie met warm onthaal en goeie persoonlijke begeleiding
- Een verrijkende, aangename en zinvolle tijdsbesteding
- Een drankje tijdens je engagement
- Maatwerk: je kiest zelf hoeveel tijd je kan en wil investeren, waar je je wil inzetten en welke taken je wenst op te nemen
- Administratieve ondersteuning bij eventuele meldingsplicht
- Verzekering burgerlijke aansprakelijkheid, rechtsbijstand en lichamelijke ongevallen
- Regelmatig een compliment of een schouderklopje
- Inspraak in je vrijwilligerswerk
- Regelmatig een attentie
- Een griepvaccin
- Gezellige ontmoeting met je medevrijwilligers
- Een leuke vrijwilligersgroep
- Een jaarlijks vormingsaanbod
- Naambadge
Als vrijwilliger kom je soms in aanraking met informatie die tot de persoonlijke levenssfeer van mensen behoort (identificatiegegevens, medische gegevens, financiële gegevens, sociale achtergrond, psychisch welbevinden...).
Als vrijwilliger binnen stad en Huis van Welzijn Harelbeke ben je gebonden aan discretieplicht. Je mag informatie die je tijdens de uitoefening van je vrijwilligerswerk verworven hebt nooit doorgeven.
Informatie binnen de organisatie doorgeven kan, maar enkel aan een personeelslid of medevrijwilliger die iets met deze informatie kan doen in het kader van de werking, dienst- of hulpverlening. Louter je verhaal doen aan een collega vrijwilliger hoort daar niet bij.
De geheimhoudingsplicht is opgenomen in het Strafwetboek. Als vrijwilliger kan je persoonlijk aansprakelijk bevonden worden bij het schenden van de geheimhoudingsplicht. Ook na het beëindigen van het vrijwilligerswerk blijf je hieraan verbonden.
Stad en Huis van Welzijn Harelbeke hechten veel waarde aan de bescherming van je persoonsgegevens en dat je privacy als vrijwilliger wordt gerespecteerd. We doen dit in overeenstemming met de toepasselijke Europese en Belgische regelgeving inzake privacy, gegevensbescherming en informatieveiligheid.
Je vrijwilligersgegevens worden bijgehouden in het programma Assist-online.
Tijdens de uitoefening van je vrijwilligerswerk kunnen foto’s van jou genomen worden. De stad en Huis van Welzijn kunnen deze gebruiken voor publiciteitsdoeleinden. Indien je dit niet wenst, dien je dit uitdrukkelijk te melden bij je vrijwilligerscoach.
Als vrijwilliger bij stad of Huis van Welzijn Harelbeke ben je verzekerd voor:
- De burgerlijke aansprakelijkheid voor schade, toegebracht aan de organisatie, aan andere vrijwilligers, aan de hulpvrager of aan derden tijdens de uitvoering van je vrijwilligerswerk of op de weg naar en van je vrijwilligerswerk.
- De lichamelijke en materiële schade, geleden bij ongevallen tijdens de uitvoering van je vrijwilligerswerk of op de weg naar en van je vrijwilligerswerk.
- Rechtsbijstand.
Kan je als vrijwilliger burgerrechtelijk aansprakelijk worden gesteld?
Als er iets fout loopt tijdens je vrijwilligerswerk waarbij iemand anders schade heeft, dan is Stad Harelbeke of Huis van Welzijn Harelbeke hiervoor aansprakelijk en verzekerd.
In sommige gevallen kan het zijn dat je toch zelf de schade zal moeten vergoeden.
- Je maakt telkens dezelfde fout, ook al werd daar al vaker op gewezen, bijvoorbeeld: materiaal laten rondslingeren, instructies negeren...
- Je bent dronken tijdens het vrijwilligerswerk en veroorzaakt daardoor schade;
- Je pleegt bedrog of maakt met opzet een fout, bijvoorbeeld diefstal.
Opgelet: Voor het materiaal dat je zelf meebrengt, ben je zelf verantwoordelijk.
Ziekte of verhinderd
Je neemt het engagement op zoals overeengekomen werd.
In geval van ziekte of verhindering (vakantieplannen of andere vrije dagen) breng je zo snel mogelijk je vrijwilligerscoach op de hoogte indien het impact heeft op de uitvoering van je vrijwilligerstaken.
Vrijwillig en onbezoldigd
Je verklaart vrijwillig, op basis van wederzijds vertrouwen, en onbezoldigd je medewerking te verlenen aan stad of Huis van Welzijn.
Inspraak
Je bepaalt zelf voor welke taak je je vrijwillig inzet en hoeveel tijd je hiervoor wil vrijmaken.
Je kan op elk moment overleg vragen aan de vrijwilligerscoördinator om moeilijkheden, bedenkingen en ideeën naar voor te brengen.
Middelengebruik
Je onthoudt je van overmatig gebruik van alcohol en verdovende middelen voor en tijdens het vrijwilligerswerk.
Respect voor de andere
Je gaat uitdrukkelijk de verbintenis aan om de filosofische, politieke en religieuze overtuiging te eerbiedigen van iedereen met wie je in contact komt tijdens je vrijwilligerswerk.
Vertrouwenspersoon
De vrijwilligerscoördinator is de vertrouwenspersoon binnen stad en Huis van Welzijn voor alle vrijwilligers. Gebeurt er iets in het kader van je vrijwilligerswerk waar je je niet helemaal comfortabel bij voelt? Neem zeker contact op met de vrijwilligerscoördinator.
In geval van een meningsverschil kan de vrijwilligerscoördinator een bemiddelende rol vervullen.
De samenwerking vervalt ofwel bij onderling goedvinden van beide partijen ofwel op verzoek van één van de partijen.