Bijenvriendelijke gemeente

Stad Harelbeke zet zich reeds meerdere jaren sterk in voor de bijenpopulaties, door extra aandacht te geven aan ecologisch park- en groenbeheer, de juiste boom op de juiste plaats te planten en in te zetten op een biodiverse -en bloemrijke aanleg van het openbaar domein.

Om nog een stap verder te gaan werd in 2022 gestart met de opmaak van een bijenplan. Dit om een beeld te vormen over de aanwezige bijenpopulaties op verschillende types openbaar domein. Zo werden natuurdomeinen, wegbermen, groenperken, begraafplaatsen, … onder de loep genomen.

Het bijenplan is een samenwerking met Jens D’Haezeleer van Natuurpuntstudie. Op basis daarvan wordt extra ingezet op nog meer bijenvriendelijk natuurbeheer. Deze insecten zijn van cruciaal belang in onze maatschappij en verdienen een duwtje in de rug.

Bijenplan

Waarnemingen en soortenlijst

Voor het bijenplan werden op verschillende openbare plaatsen de wilde bijen op het grondgebied Harelbeke geïnventariseerd. Aan de hand van al deze waarnemingen is er dan een soortenlijst opgemaakt per locatie. Er werden enkele heel opvallende vondsten geregistreerd, zo is de zestandgoudwesp gevonden, uniek voor België op dat moment!

De totaallijst voor de stad Harelbeke staat intussen dus op 120 bijensoorten. Op de totale soortenlijst staan 18 zeldzame of zeer zeldzame soorten. Een aantal van deze zeldzame zijn: Gehoornde maskerbij, Stadsmaskerbij, Tweelobbige wolbij, Ogentroostdikpoot, Roestbruine bloedbij, … . 

Naar West-Vlaamse normen scoort Harelbeke vrij goed, zeker wanneer de beperkte oppervlakte en de grote verstedelijkingsgraad in rekening gebracht wordt.

Bijenplan

Belangrijke beheertips richting bijenvriendelijk beheer

Als stad gaan we uit van de juiste plant op de juiste locatie maar ook van het correcte onderhoud per plantensoort. Niet elke plantsoort dient op hetzelfde tijdstip te worden gesnoeid.

Enkele andere tips:

  • Extensivering van gazonbeheer: Timing is hier zeer belangrijk om het gewenste eindbeeld te bekomen maar algemeen zijn 15/04-1/06 en 1/10-1/11 goeie maaidata. Wens je in te zaaien met een bloemenmengsel? Kies dan zeker een inheemse mix om resultaat te bekomen.
  • Gefaseerd snoeibeheer: Snoeien in functie van de bloei is afhankelijk van plantsoort tot plantsoort. Goed en tijdig snoeien = weelderige bloei.
  • Inzaaien en aanplanten: best met inheemse en/of bijenvriendelijke planten. Zorg voor een divers pakket aan bloemen en vooral gespreide bloei = lange tijd voedsel beschikbaar.
  • aandacht voor aanwezigheid grond-nestelende bijensoorten (80% van de bijen): dit kan eenvoudig door een hoop(je) aarde te voorzien in de vorm van een talud die zuid-gericht aangelegd is.

Interesse in ons wilde bijenplan? De volledige studie kan je hier terugvinden