In het meerjarenplan werden de SDGs weerhouden als de beleidsdoelstellingen voor stad en OCMW Harelbeke. Het spreekt voor zich dat het belangrijk is om ook effecten van het beleid in kaart te brengen. Daarom werden per doelstelling/SDG ook indicatoren geformuleerd om na te gaan of we het vooropgezette resultaat wel degelijk bereiken. De indicatoren werden niet ‘voorgekauwd’ vanuit een beleidscel, of gekopieerd vanuit bestaande indicatorensets. Het was de bedoeling dat elke dienst het vooropgestelde resultaat van zijn doelstellingen ging verwoorden en hierop één of meerdere indicatoren definieerde. Belangrijk is ook dat er telkens een streefdoel werd vooropgesteld voor het jaar 2025 én 2030.
Eind 2020 werden de indicatoren goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen. Ze maken nu recurrent deel uit van de jaarrapportering over het strategisch meerjarenplan. Naast effectmeting van het beleidsplan, zien we deze indicatoren ook als rapporteringstool over onze evolutie in het SDG-beleid.
In 2020 werd het klassiek jaarverslag, dat bestond uit tekst en cijfers die over meerdere exceldocumenten verspreid waren, geïntegreerd in één webpagina “Harelbeke in cijfers”. De cijfers zijn gestructureerd volgens de pijlers van duurzame ontwikkeling (Met uitzondering van Partnership omdat dit voor ons geen doelstelling is, maar een middel om onze doelstellingen te realiseren). Per pijler werd een verdere opdeling in de SDGs gemaakt, en werden de diensten ondergebracht bij de gepaste SDG. Zo wordt ook de reguliere werking van de stad en OCMW ingebed in het kader van de SDGs.
Sinds 2018 wordt vanuit VVSG elk jaar een week van de duurzame gemeente georganiseerd. Harelbeke zet sinds de start haar schouders onder de campagne. In 2018 werden duurzame helden belicht per SDG in het maandelijks stadsmagazine. In 2019 werd een social mediacampagne op touw gezet. In 2020 werden onze burgers uitgedaagd om in een filmpje te tonen hoe zij mee het verschil helpen maken.
Vanaf 2021 werd een meerjarig engagement goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen om jaarlijks deel te nemen aan de campagne. En in de week van de duurzame gemeente een aantrekkelijke brochure te verdelen naar de burgers en andere stakeholders, waarbij telkens het stedelijk beleid rond één SDG thema in wordt belicht. In 2021 werd beslist een brochure uit te brengen rond duurzame mobiliteit. Deze focust op hoe we in Harelbeke mee de modal shift willen realiseren. Er zijn het afgelopen jaar talrijke acties ondernomen op vlak van mobiliteit. De brochure geeft hierover tekst en uitleg en wil de burgers niet alleen informeren, maar zeker ook enthousiasmeren om zich vaker duurzaam te verplaatsen
In het strategisch meerjarenplan staan uiteraard een aantal grote strategische projecten die in de loop van komende jaren concreet vorm krijgen en uitgevoerd zullen worden. Bij de opstart van elk project wordt het project afgetoetst aan elke SDG en wordt nagegaan of we mits kleine inspanning nog toegevoegde waarde kunnen realiseren met het project in het kader van de SDGs.
Concreet voorbeeld: heraanleg Ballingenweg in functie van uitbreiding warmtenet, met oog voor veilige schoolomgeving gezien aanwezigheid Gulden Sporencollege en voorzien van meer groen in de straat.
Concreet voorbeeld: heraanleg Kervijnstraat waarbij wordt ingezet op ontharding en vergroening van de straat. Bijkomend wordt straatmeubilair voorzien in functie van het verstreken van de sociale cohesie.
Concreet voorbeeld: Site Bavikhove waarbij de vrijetijdssite een nieuwe inrichting krijgt. Bovendien worden verschillende oude gebouwen gesloopt en vervangen door nieuwe energiezuinige gebouwen, met aandacht voor gedeeld gebruik.
Er wordt ook met duurzame ogen naar het aankoopbeleid gekeken. Bij bestekken krijgen de evaluatiecriteria een duurzame insteek. Dit kan gaan van meubilair, over wagens, tot eerlijke voedingswaren.
Er wordt ook naar gestreefd om de SDGs blijvend onder de aandacht van de medewerkers te houden. Zo wordt bij artikels in het intern personeelsmagazine Phare verwezen naar de SDGs door de bijpassende blokjes bij het artikel te plaatsen. Dit jaar werd een groot aandeel van de laptops vernieuwd. De nieuwe exemplaren worden voorzien van een SDG-sticker, zodat ook ons engagement blijkt naar externen wanneer vergaderd wordt intern of op een externe locatie. En tijdens de Week van de Duurzame Gemeente werd een grote oplage brochures geleverd vanuit VVSG. Omdat we naar de burgers al het SDG-magazine verdeelden in die periode, werd de brochure verdeeld aan de medewerkers van stad en OCMW.
De SDGs zijn geen blinde vlek op de kaart van Harelbeekse bedrijven. Een aantal bedrijven zet op vandaag al de SDGs letterlijk in de kijker en neemt ze als kader voor hun duurzaamheidsstrategie. Als lokaal bestuur willen we partnerschappen versterken om ook het bedrijfsleven mee op de SDG-kar te krijgen.
De provincie West-Vlaanderen werkt ook rond de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Provinciaal Natuur- en Recreatie Centrum de Gavers is een belangrijk trekpleister in de stad. Er wordt nagegaan waar stad Harelbeke en De Gavers elkaar kunnen versterken in het uitwerken of zichtbaar maken van het SDG-beleid.
Harelbeke stak de schouders onder de indiening van een aanvraag voor een Europees project rond circular cities, in samenwerking met KU Leuven en Snowball. Helaas werd de aanvraag niet weerhouden. Het heeft er wel voor gezorgd dat Harelbeke samen met een aantal centrumsteden deelnam aan een brainstorm op vraag van KU Leuven om te komen tot een instrument om circulaire economie te meten in een stedelijke omgeving. Harelbeke neemt na de brainstorm geen actieve rol op, maar zal de resultaten wel bekijken, gezien deze zeker nuttig kunnen zijn. Een derde luik in de samenwerking met KU Leuven in 2021 was het geven van een interview aan studenten van KU Leuven, in kader van een onderzoeksseminarie over de SDGs.
Er was ook samenwerking met VVSG. In mei was er de laatste bijeenkomst van de werkgroep met de pilootbesturen die rond de SDGs aan het werk zijn. In navolging wordt een nieuwe werkgroep opgestart om een SDG-toets te ontwikkelen. Harelbeke zal geen actieve rol opnemen, maar volgt het traject in de zijlijn. Het lokaal bestuur werd een aantal keer gevraagd om toelichting te geven over ons traject in functie van opleidingen die de VVSG organiseert voor besturen die aan de slag willen gaan met de SDGs. Als kers op de taart van 2021, kreeg Harelbeke een plaats in het VVSG-magazine Lokaal, een vakblad dat door medewerkers uit lokale besturen geapprecieerd wordt. In de editie van december werd een artikel gewijd aan de globale uitdagingen die door lokale schouders worden gedragen. Hierbij werd de burgemeester geïnterviewd om zijn kijk op de SDGs te geven.