Eerste opstap: het intern bekend maken van de SDGs in de organisatie bij medewerkers van Stad, OCMW, Zorgbedrijf én politiezone. Algemene toelichting: wat zijn de SDGs door Jan Beyne van Cifal. Interactieve voorstelling van de SDGs en schetsen van groter kader.
Wereld aan het woord: SDG16 ‘peace’ als randvoorwaarde, als je dit niet hebt, is het moeilijk de andere te realiseren. Wij lieten Abdulazez aan het woord, een Syrische vluchteling van 18 jaar die 8 maanden bij ons was, en zijn verhaal in bijna vlekkeloos Nederlands aan ons vertelde. Hij maakte ook dit filmpje: Abdulazzez is amateurfotograaf en maakt indrukwekkende foto’s van zijn leefwereld in Syrië.
Brainstormsessies
- 22 februari 2018: Prosperity
- 8 maart 2018: People
- 13 maart 2018: Planet
Per namiddag komt één van de 5 p’s aan bod (Peace en Partnership namen we mee op de kick off, dus van de 5 nog 3 over). Prosperity, People en Planet met bijhorende SDGs.
Wandelsessies. Groepjes van 4 medewerkers over de verschillende organisaties heen (Stad, OCMW, Zorgbedrijf en Politiezone).
Er staat 1 SDG in de kijker, ze krijgen een blad met cijfergegevens voor Harelbeke over die SDG. Dit ter inspiratie voor onderweg.
Op de locatie waar ze toekomen, worden ze getriggerd om verder na te denken over het onderwerp
(bv voor geen honger was bestemming te voet de sociale kruidenier, waar de medewerkers zelf jetons kregen om een volle week voor hun gezin aankopen mee te doen)
Dan konden voorstellen worden geformuleerd op ons digitaal platform citizenlab, waar na de brainstormsessies op gestemd kon worden, en opmerkingen konden geformuleerd worden.
Eindresultaat: inspiratienota Goeiemorgen Harelbeke als omgevingsanalyse met beleidsvoorstellen
Daarna op beleidsniveau voorstellen gebundeld en 16 algemene voorstellen geformuleerd in de nota Goeiemorgen Harelbeke.
Ronde van Harelbeke!
- Introductie SDGs
- Thema wordt gekaderd door externe spreker
- Panelgesprek om thema te vertalen naar Harelbeekse context, obv vragen aanwezigen
Gezamenlijke ambitienota vanuit de verschillende adviesraden met de SDGs als beleidskader olv 11.11.11
De adviesraden werden ingewijd in de SDG tijdens een workshop. Tijdens die workshop ontstond de wens om samen een Memorandum te schrijven met het oog op de naderende verkiezingen. Het resultaat was een gezamenlijke ambitienota gekaderd binnen de 5 P’s.
- Olv Route 2030
- Documentanalyse en interviews met keystakeholders
- Impactketens bepalen (wat zijn belangrijke thema’s voor Harelbeke)
- Bevraging stakeholders (burgers, verenigingen, medewerkers, bedrijven en ondernemers,… om prioriteiten te kunnen bepalen
Het toekomstbeeld van onze stad hebben we gespiegeld aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs – Sustainable Development Goals) die de Verenigde Naties heeft geformuleerd met focus op 2030. Deze 17 universele doelstellingen zijn een antwoord op mondiale uitdagingen die wij ook in de ogen kijken. Het zijn tegelijk kansen om op lokale basis een duurzaam antwoord te formuleren op die maatschappelijke uitdagingen.
Voor Harelbeke formuleren we deze vijf pijlers:
- “Leave no one behind” is ons vertrekpunt (People)
- We zoeken steeds naar duurzame oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen die de levenskwaliteit van al onze burgers verhogen (Prosperity)
- We beschermen het klimaat voor toekomstige generaties (Planet)
- Onze organisatie evolueert naar een flexibele, open, extern gerichte en innovatieve organisatie (Peace – Publieke instellingen)
- We zetten Harelbeke op de kaart als “weireldstad”, samen met onze burgers, bedrijven en onze partnerorganisaties in een mondiaal partnerschap voor duurzame ontwikkeling (Partnership)
Het is voor het eerst dat een organisatie als de Verenigde Naties de rol van lokale besturen zo expliciet erkent in het behalen van mondiale doelstellingen. Er werd een aparte doelstelling (SDG 11: Duurzame steden en gemeenschappen) geformuleerd die wijst op het belang om ook lokaal actie te ondernemen om de doelstellingen te kunnen realiseren. Anderzijds willen we als lokaal bestuur ook de focus juist houden, en werd vooraf een studie gedaan waar we als lokaal bestuur best op inzetten om effectieve impact te kunnen genereren in de doelstellingen.
Er werd een rondvraag gedaan bij zowel interne als externe belanghebbenden om te bepalen op welke SDGs de focus van Harelbeke zou liggen. Er werd beslist in dit lokaal beleidsplan in te zetten op de SDGs die hoog en middelmatig scoorden bij de bevraging (zie 3. Materialiteitsanalyse). Merk op dat samenwerking bij de bevraging minst scoorde, maar uit de interviews met de stakeholders bleek net dat de noodzaak werd aangevoeld om samen te werken om de doelstellingen te kunnen realiseren. Het laag scoren in de bevraging heeft wellicht te maken met het feit dat mensen “samenwerking” niet als een doel op zich zien, maar als een middel om het doel te bereiken. Het spreekt dan ook voor zich dat samenwerking als een rode draad doorheen het meerjarenplan loopt.
Hoe?
- Kick off strategisch meerjarenplan (zie vorige)
- Gebruik van SDG iconen in Personeelsblad
- Zichtbaarheid van SDG “poefkes” bij de diensten
- Bevraging op het nieuwjaarsfeest
Hoe kunnen we onze werking nog meer SDG-proof maken. Collega’s konden zelf ideetjes indienen en de 5 voorstellen die het meeste terugkwamen werden op een rijtje geplaatst. De collega’s aanwezig op het nieuwjaarsfeest konden via Mentimeter stemmen op het voorstel waar zij hun schouders wilden onder zetten en zo gingen de melkcupjes en roerstaafjes eruit.
De adviesraden werden ingewijd in de SDG tijdens een workshop. Tijdens die workshop ontstond de wens om samen een Memorandum te schrijven met het oog op de naderende verkiezingen. Het resultaat was een gezamenlijke ambitienota gekaderd binnen de 5 P’s.
Gebruik van de SDGs in de verslaggeving over de stedenband:
Oprichting Team duurzame ontwikkeling
Het piloottraject van VVSG had voor de interne werking van Harelbeke een organische samenwerking opgeleverd tussen verschillende departementen. Het traject werd opgevolgd en uitgevoerd door medewerkers die bezig zijn met strategie, communicatie, milieu en sociaal beleid. Om de ontstane dynamiek te behouden, werd de kracht van die samenwerking geformaliseerd. Op 25 juni 2019 ging het college van burgemeester en schepenen akkoord met de oprichting van het team duurzame ontwikkeling. De initiatiefnemers werden versterkt vanuit de cel aankoop en economie om de verdere werking rond de SDGs verder vorm te geven. Het opzet van het team: de SDGs levendig houden, zowel intern als bij de burgers.
De bekroning van het werk van team duurzame ontwikkeling volgde al snel toen we eind 2019 door de collega-pilootbesturen van het VVSG traject uitgeroepen tot Strafste SDG-gemeente.