Orgel

Welke muziekliefhebber heeft nooit staan dirigeren voor een luidspreker, dromend van een duizendkoppig orkest als gehoorzaam medium? Een onhaalbare challenge? Think again. Wie een orgel bespeelt is niet alleen speler maar ook dirigent, en beheerst in zijn eentje niet alleen tal van klankkleuren, maar heeft ook meestal met handen (en/of voeten) een hele compositie onder controle. Wie orgel speelt, heeft snel een streepje voor in het improviseren en componeren.

Dit instrument lijkt op een huis dat in grootte varieert van een poppenhuisje tot een paleis. Het is steeds anders, in samenspel met de ruimte waar het in staat. Ieder orgel is dus een stukje reizen in ruimte en tijd. Reizen kan op zijn beurt telkens een bezoek aan minstens één waardevol orgel opleveren. Wist je ook dat heel wat Europese monumentale orgels al een digitale sample-set hebben zodat je je woonkamer binnen de kortste keren tot een kathedraal omtovert?

Waar kan ik met het orgel terecht?

Organisten kunnen in de kerk terecht om een meerwaarde aan de liturgie te geven of een andere bespeling te verzorgen. Er zijn daarbij heel creatieve samenwerkingen mogelijk: samenspel met instrumenten en zangers, begeleiding van dans en stomme film, transcripties van orkestmuziek... De digitale sprong maakt het orgel ook op andere plaatsen inzetbaar. 

Enkele luistervoorbeelden

Toccata quarta - Giovanni Maria Trabaci



Sonate in G - Carl Philipp Emanuel Bach

Wat heb je nodig?


Een piano is een goed begin om de stukken in te studeren. Daarnaast heeft de academie een digitaal orgel en kunnen de kerken hun instrument ter beschikking stellen. Vraag daarvoor advies aan je leraar voor de meest interessante opties. Ook de digitale orgels van de laatste generatie zijn kwaliteitsvol en een aanwinst voor de huiskamer. Er zijn verdelers in de buurt die je daarbij kunnen helpen.

Leerkracht

Nico Ronsse

Praktische informatie

Uurroosters en inschrijvingen