Praktische Informatie
Voor wie: | jongeren vanaf 15 jaar en volwassenen |
Lestijden: | minstens 1 keuzevak studio (1 uur/week) + kunst en cultuur (2u/maand) + een aantal voorstellingen bijwonen gedurende het schooljaar |
Traject: | 3 jaar |
Studio Speltheater - keuzevak:
In speltheater gaan we verder uitdiepen. We improviseren. We leren personages ontwikkelen en spelen. We gaan aan de slag met tekstmateriaal (theatermonologen en dialogen). We leren scènes maken met licht, muziek, decor en kostuum. We zetten opnieuw de leerlingen centraal en gaan samen op zoek naar wat hen prikkelt en inspireert om zo authentieke spelers te vormen.
Je mag speltheater ook combineren m(et verteltheater en/of spreken en presenteren
Studio Verteltheater - keuzevak:
Hou je van woorden, van verhalen, poëzie of monologen? Van komische, spannende of ontroerende teksten?
We bijten ons vast in die teksten, doorgronden al hun geheimen en met een natuurlijke verbale en non-verbale zeggingskracht en vooral met veel inleving, spel- en vertelplezier, brengen we ze tot leven op scène. Sober of met veel beweging, met (live) muziek of vanuit de stilte, met opgenomen teksten of helemaal live en vooral vanuit onze eigen persoonlijkheid.
Met vertel-theater neem je je publiek mee naar een wereld van verbeelding en emotie. Met vertel-theater laat je je publiek zien, horen, voelen… en dat doen we met alles wat we in huis hebben, met lijf en stem, met hart en ziel, met huid en haar…
Je mag verteltheater ook combineren met speltheater en/of spreken en presenteren.
Studio Spreken en presenteren - keuzevak:
Niet alleen wat je zegt, maar juist hoe je het zegt is belangrijk. Ook een ingewikkeld verhaal verdient het om inspirerend verteld te worden
Iedereen moet wel eens spreken voor een groep: een schoolopdracht, een presentatie, een sollicitatiegesprek, een speech, een interview.
Vind je dat spannend of moeilijk? Of vind je het net heerlijk?
Leer hoe je een betoog, een korte speech of een presentatie houdt. Ga in debat, bouw je argumentatie op en ontdek hoe je die van anderen kan weerleggen.
Je mag spreken en presenteren ook combineren met speltheater en/of verteltheater.
Kunst & Cultuur:
Kunst&Cultuur, het bijkomende vak, is een mooie aanvulling op de vakken hierboven. We gaan samen naar theatervoorstellingen. Door deze theaterbezoeken krijg je een staalkaart van wat er momenteel gebeurt bij de theatermakers. Bedoeling is je warm te maken voor theater en theaterbezoek. We discussiëren, duiken in de geschiedenis (van het theater), bekijken kunst in al zijn facetten, leven ons op een creatieve manier uit met taal en woorden, bespreken stijlen en schrijvers.
Ben je een starter of heb je een andere vooropleiding? Dan stap je in op jouw niveau. We staan je liefst persoonlijk te woord. Neem contact op met coördinator virginie.sparks@harelbeke.be
Praktische Informatie
Voor wie: | jongeren vanaf 15 jaar en volwassenen |
Lestijden: | 2 uur/week |
Traject: | 3 jaar |
Theatermaker
Heb je je laatste jaar academie afgerond en vind je het doodjammer dat het nu al stopt? Of ben je jaren geleden gestopt met spelen en wil je de draad oppikken? Dankzij het vak Theatermakerl heb je nu de kans om drie jaar lang jezelf te ontwikkelen als acteur én theatermaker.
In dit vak werk je verder op de basis die je al hebt. Je ontwikkelt jezelf nog meer als speler en maker tijdens spelopdrachten waarin jouw fantasie centraal staat. We voeden je inspiratie met interessante documentaires, films, muziek, en theatervoorstellingen. Kortom, we dompelen je onder in de wondere wereld van theater met jezelf als rode draad. Deze opleiding is de perfecte voorbereiding op een ingangsexamen ‘Drama’ in het hoger onderwijs.
We leren hoe je theaterteksten naar je hand kan zetten op papier, om er daarna op het podium mee aan de slag te gaan. Als leerling ben je vrij om je rol zelf in te vullen: speel je het graag zelf? Of wil je liever anderen coachen en regisseren? Het kan en mag allemaal.
In dit vak leer je ook hoe je theaterscènes maakt. Hoe gebruik ik de ruimte op het podium? Welke belichting heb ik nodig? Welke muziek past er bij de scène? Welke speelstijl is er nodig voor de personages?
Wil je weten hoe je zelf een theaterpersonage opbouwt vanuit verschillende inspiratiebronnen (foto’s, schilderijen, tekst, kostuums,… )? Ook dat kan!
We werken zoveel mogelijk op maat. Dit betekent dat je eigen interesses en wensen ruim aan bod komen. We starten de lessenreeks daarom met een intakegesprek om goed te weten wat je allemaal verwacht. Meestal bepaalt de docent de inhoud van module 1, jij bepaalt zelf de inhoud van modules 2 en 3.
Hoe verloopt het schooljaar?
Een schooljaar bestaat uit drie modules.
- Module 1: september tem december
- Module 2: februari tem april
- Module 3: april tem mei
- Er zijn twee toonmomenten voorzien. Een aan het einde van module 1, een tweede aan het einde van module 2 of 3
Praktische Informatie
Voor wie: | jongeren vanaf 15 jaar en volwassenen |
Lestijden: | 2 uur/week |
Traject: | 3 jaar |
Schrijver
Hou je ervan om een literaire wereld te creëren?
In de lessen Schrijver gaan we samen op zoek naar je stem om met woorden proza, poëzie en non-fictie te boetseren. Een open klasgeest motiveert je om je eigen grenzen af te tasten en te verleggen. Ons literair collectief heeft een intiem karakter waarbij je verschillende genres en technieken leert kennen om proza te schrijven. Jouw individuele accenten worden gerespecteerd en uitgedaagd. Schrijven voedt de lezer om te vertoeven in jouw bijzonder beeld.
Deze cursus gaat wekelijks door op dinsdagavond. We werken projectmatig aan de hand van instructie en oefeningen. Ook schrijven we individueel verder tijdens deze lesmomenten. Telkens kan je rekenen op persoonlijke feedback. Schrijfervaring mag, maar wordt helemaal niet van je verlangd.
info: sofie.bossuyt@harelbeke.be